Alla våra evenemang i föreningen är inhiberade fram till 13.4 i enlighet med regeringens direktiv. Föreningens alla åtta anställda jobbar sedan 18.3 hemifrån. Tack vare modern teknik, det vill säga Microsoft Teams kan vi behändigt hålla kontakt med varandra.

Eftersom våra kontor i Vasa och Karleby ligger lite på 120 km från varandra så är vi vana vid att hålla virtuella möten cirka en gång i veckan. Det har ändå bara varit frågan om två fysiska platser så lite annorlunda är det nu när alla sitter på olika håll. Nu gäller det också den (läs undertecknad!) som har försökt slingra sig undan den nya tekniken att försöka hänga med så gott det går. Är man tvungen så lär man sig, så inget ont som inte för något gott med sig!

Trots att vi, liksom de flesta finländare, är isolerade i hemmen med distansarbete så har vi hela tiden vår målgrupp, d.v.s våra anhöriga, i tankarna. Vi kan inte mötas ansikte mot ansikte på vårt kontor, i våra samtalsgrupper eller på temakvällar och föreläsningar, men vi finns tillgängliga så det går bra att ringa oss. Vi håller som bäst på att införa ett bokningssystem via vår hemsida, så följ med och boka ett samtal! Fram till dess att systemet fungerar går det bra att söka upp våra kontaktuppgifter och ringa direkt till någon av oss i Vasa eller Karleby.

Vi kommer också att arbeta på att få igång en samtalschat som man kan ansluta sig till om man vill chatta med andra anhöriga. Vi informerar om den möjligheten så snart vi får igång ett fungerande system.

Den här tiden är också en tid för oss att passa på att läsa på så att vi kan erbjuda bästa möjliga service framöver. Vi kan fila på presentationer och föreläsningar och inte minst öva oss att använda digital teknik i större utsträckning.

Vi är väldigt tacksamma om du som anhörig hör av dig till oss. Hur påverkar den här Coronapandemin dig som anhörig? Är det ännu jobbigare än vanligt, eller har isoleringen och takten i samhälle rent av positiva konsekvenser?

För en deprimerad eller ångestfylld person kan nuvarande situation eventuellt medföra en känsla av att nu befinna sig i samma båt som alla andra och kraven att vara aktiv och prestera både på jobb/skola och på fritiden kan sänkas. För familjer med skolbarn kan situationen ändå tänkas vara tung. Hur orka ta hand om hemmavarande skolbarn mm om man har svårt att orka med sig själv?

Vi bryr oss om hur du har det så kontakta oss så kan vi tillsammans fundera ut ett sätt att komma igenom också den här exceptionella perioden i vår historia. Sköt om varandra och kom ihåg att du inte kan vara ett stöd för andra om du inte i första hand tar hand om dig själv!

Vi finns här för dig- om än tillfälligt på distans J Från och med idag är dagarna längre än nätterna och solen skiner så passa på att röra dig i naturen!

Eva Hanses, anhörigrådgivare i Vasa

 

Pin It on Pinterest