Frågor från ungdomar

”Det är okej att vara ledsen.”

Här hittar du vanliga frågor som ungdomar har ställt till oss anonymt via en frågebox som vi haft med oss till olika skolor som vi besökt. Ifall du själv har några funderingar så tveka inte att fråga någon vuxen du litar på!
Hur vet man att man mår dåligt/hur dåligt måste man må för att söka hjälp?
Egentligen är det ingen annan än du själv som kan veta om du mår psykiskt dåligt eller inte. De flesta känner sig ledsna, besvikna, arga och ensamma ibland, vilket är helt normalt. Vissa ofta, andra mera sällan. Om du upplever att de negativa känslorna pågått en längre period än vad som är normalt för dej, är det viktigt att du söker stöd eller professionell hjälp. Det du kan tänka på är att ifall du har fler dåliga dagar än bra dagar så skulle det vara bra att söka hjälp.
Vart ringer man om man har psykisk ohälsa?

Man kan ringa till bland annat hälsovårdscentralen, Decibel, FinFami, hälsovårdaren, kuratorn, sjukhuset eller jouren. Om man inte är säker om man ringer rätt, är det helt okej att ringa ändå eftersom sakkunniga då kan hänvisa en vidare för att få hjälp.

Vad ska man göra ifall man inte vågar gå och prata med någon fast man vet att man behöver det?

Man kan till exempel vända sig till Decibel och ställa olika frågor/prata samtidigt som man förblir anonym om man så önskar. Tröskeln för att prata med någon kan ibland kännas hög, men om man känner att man kan och vågar så kan man iallafall söka hjälp från vänner man litar på eller ens familj. Ifall det känns svårt att själv fara och prata med någon så kan det ibland hjälpa att gå tillsammans med en kompis som du litar på.

Vad ska jag göra om en kompis berättar att hen mår dåligt?
Lyssna på din kompis och visa att du finns där för hen som stöd. Uppmuntra kompisen att gå och prata med någon och om du vill kan du erbjuda att följa med. Ifall du ser att din kompis börjar må mycket dåligt och du är orolig så borde du berätta åt någon vuxen. Som ungdom ska du inte själv behöva ta ansvar för din kompis mående, det finns hjälp att få.
Hur många i Finland drabbas av psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa påverkar varannan finländare, endera direkt eller indirekt som anhörig. Var femte person kommer någon gång i livet ha psykisk ohälsa.

KONTAKTUPPGIFTER

Anna Håkans
Anna Håkans

Ungdomskoordinator

044-9777 335
[email protected]

 

Lovisa Till
Lovisa Till

Föreningsassistent

044-2393 815
[email protected]

 

Pin It on Pinterest