Evenemang

Tillsvidare arbetar vi främst på distans. En del grupper ordnas på plats och då använder vi munskydd och ser till att hålla avstånd. Största delen av verksamheten ordnas digitalt.

FinFami Österbotten rf stöder med sin verksamhet anhörigas välmående bl.a. genom att ordna olika evenemang, rekreationsverksamhet, seminarium och föreläsningar. I den här evenemangskalendern hittar du alla kommande svenskspråkiga evenemang. Vi ordnar även verksamhet på finska.

Bekanta dig även med resten av verksamheten som är riktad till anhöriga som olika grupper och anhörigcafé.

Januari

Februari

Föreläsning kring självskadebeteende via zoom

Tid: Tisdag 16.2 kl. 18:30- 20:30
Plats: Via Zoom, länk kommer till e-posten.

Socionom (YH) och erfarenhetsexpert Kadi Lindman berättar om sina egna erfarenheter och Elina Westerlund, klinisk sjukskötare vid VCS berättar om fenomenet och om hur terapin är uppbyggd. Föreläsningen anordnas i samarbete med Svenska Österbottens Anhörigförening och Vasa medborgarinstitut Alma.

Temakväll om resiliens på Algården i Jakobstad och online via Zoom

Tid: Tisdag 23.2 kl. 18-200
Plats: Algården i Jakobstad och online via Zoom

Vad är resiliens och hur kan vi stärka den? Anna Caldén kommer och föreläser om ämnet. I slutet av föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor. Följ med information om evenemanget ifall vi även kan ebjuda en liten grupp deltagare att delta på plats. Beroende på coronaläget i Jakobstad kan deltagarantalet på plats variera, mera information ges efterhand på sociala medier och hemsidan!

Mars

Familjedynamik när en familjemedlem mår psykiskt dåligt

Tid: Tisdag 10.3 kl. 18:00- 20:00
Plats: Via Zoom, länk kommer till e-posten

Föreläsning med verksamhetsledaren för FinFami Nyland, psykoterapeut Leif Berg via zoom. Hur reagerar familjen när en familjemedlem insjuknar psykiskt? Vilka bemästringsmodeller byggs upp utan att man ens märker det? Hur tar man tag i det att en familjemedlem är sjuk och vad kan man se upp med i kommunikationen kring sjukdomen inom familjen? Föreläsningen är ett samarbete mellan Svenska Österbottens Anhörigförening, FinFami Nyland och FinFami Österbotten.

Föreläsning om stresshantering och sömn

Tid: Måndag 22.3  kl. 18:30- 20:00
Plats:  Kulturhuset Dux, Sjögatan 21, Kristinestad

Friskvårdskonsult Johnny Granholm berättar om vad som händer i hjärnan och kroppen vid stress, vad det är som skapar stress, varför vi reagerar olika på stress och hur vi skall orka med vardagen i en föränderlig värld. Under tillfället gås också igenom vad som händer i kroppen när vi sover, vad som händer i kroppen om vi inte sover samt hur mycket vi behöver sova. Det tas även upp tips om hur vi kan föräbttra vår sömnkvalitet. Under förleäsningen gås också igenom övningar för att minska på stress, dessa övningar har Johnny sedan 2010 lärt ut till tusentals personer. Föreläsningen är ett samarbete med  Svenska Österbottens anhörigförening SÖAF, Kristinestads medborgarinstitut och psykosociala föreningen Primula och den kostar 10 euro.

Hur stöda min familjemedlem? – Temakväll för föräldrar till ungdomar och unga vuxna med psykisk ohälsa 

Tid: Onsdag 31.3 kl. 18-20
Plats: Via zoom, länk kommer till e-posten

Verksamhetsledaren för FinFami Nyland, psykoterapeut Leif Berg berättar om hur man kan bemöta sin ungdom som mår psykiskt dåligt men också om hur man kan beakta sitt eget mående som anhörig. När en anhörig insjuknar psykiskt väcks många frågor, också om vad man vågar fråga och i vilket skede man vågar diskutera vad med den insjuknade. Rehabiliteringen tar tid, och det är utmanande för de anhöriga att förstå den psykiska funktionsnedsättningen och hitta fungerande sätt att prata med den insjuknade om sin oro. Temakvällen är ett samarbete med Svenska Österbottens Anhörigförening, FinFami Nyland och FinFami Österbotten. Vi riktar oss till föräldrar, inte professionella denna gång och under kvällen finns möjlighet att diskutera och ställa frågor till Leif Berg. Max 20 deltagare och var och en bestämmer själv hur aktivt man önskar delta i diskussionen.

April

ABC nätkurs för anhöriga till personer med psykisk ohälsa

Tid: 13.4, 20.4 och 4.4 via kl. 18-20
Plats: Via Zoom, du får en länk till din e-post före varje träff.

En närståendes insjuknande väcker många frågor och starka känslor. Livet förändras och den egna orken sätts på prov. Framtiden skrämmer och det kan vara svårt att hantera allt som sjukdomen för med sig.

ABC- kursen är tänkt för anhöriga vars närstående insjuknat för mindre än två år sedan. Också de som varit anhöriga en längre tid är välkomna, om de känner ett behov av mera information och bearbetning i gruppform.

Kursen består av tre träffar med givna teman så som reaktioner hos de anhöriga, vårdkedjan, socialskyddet, verktyg att klara vardagen och tips om hur den anhöriga skall ta hand om sig själv för att orka.

Verksamhetsledare Leena Pakkanen och anhörigrådgivarna Eva Hanses och Katrin Björklund fungerar som ledare för kursen och vid behov medverkar en psykiatrisk sjukskötare vid ett av tillfällena.

Föreläsning om panikångest

Tid: Onsdag 21.4 kl. 18-20
Plats: Via Zoom

Socionom (YH) Nanette Westergård föreläser om fakta kring panikångest och hon berättar också om sina egna erfarenheter av hur det är att leva med panikångest. Föreläsningen är ett samarbete mellan Svenska Österbottens anhörigförening SÖAF och den ordnas via zoom. Följ med sociala media för anmälning. 

Föreningens fest för att fira det nya året

Tid: Torsdag 22.4 kl. 16:30-
Plats: Restaurang Panorama i Vasa och Vasa stads teater

Säsongsavslutningen blev januarifest och januarifesten sköts fram till april. Nu hoppas vi att coronasituationen lugnat sig så vi kan förverkliga festen. Vi inleder kvällen med att äta vid restaurang Panorama kl.16.30 därefter förflyttar vi oss till Vasa stadsteater för att se musikalen The Sound of Music kl. 19. Både i restaurangen och på teatern kan man garantera säkerhetsavstånd för alla deltagare. Festens egen andel är 32€. Bindande anmälningar, möjliga matallergier och menyval meddelas senast 1.4 till 044 0334 280/ [email protected]

Menyalternativ:

Meny 1

Förrätt: Räksmörgås.
Huvudrätt: Stekt lax med hollandaise-sås, rostad potatis & rotfrukter.
Efterrätt: Maxmokaka, gammaldags vaniljglass och färska bär med kaffe

Meny 2

Förrätt: Soppa på rökt renkött.
Huvudrätt: Oxbringa, rödvinssås, rostad potatis & rotfrukter.
Efterrätt: Maxmokaka, gammaldags vaniljglass och färska bär med kaffe.

Föreläsning om panikångest

Tid: Tisdag 27.4 kl. 18-20
Plats: Algården i Jakobstad och online via Zoom

Hur kan man hantera ånget och hjälpa någon annan att hantera ångest? Linda Fagerudd föreläser om detta under temakvällen! I samband med anmälan finns det en möjlighet att på förhand ställa frågor som man vill få svar på under föreläsningen. Följ med information närmare evenamanget ifall vi har en möjlighet att låte en liten grupp delta i föreläsningen på plats.

Uppfriskande utfärd till Molnträsket

Tid: 28.4 kl. 16:30-
Plats: Molnträsket i Vasa

Vi samlas vid parkeringen kl.16.30 varifrån vi siktar mot den grillplats som ligger ca en kilometer från parkeringen. Föreningen bjuder på korv, sallad och sugrörssaft, om du vill njuta av kaffe/te så ta med det i en egen termosflaska. Vi tar med engångsmuggar, mjölk och socker. Efter grillningen blir det lite pausgymnastik och möjlighet att bekanta sig med den uppvaknande naturen. Anmälan till Marja senast 26.4 till 044-0334 280/ [email protected]

Maj

Juni

Pin It on Pinterest