Evenemang

Tillsvidare arbetar vi främst på distans. En del grupper ordnas på plats och då använder vi munskydd och ser till att hålla avstånd. Största delen av verksamheten ordnas digitalt.

FinFami Österbotten rf stöder med sin verksamhet anhörigas välmående bl.a. genom att ordna olika evenemang, rekreationsverksamhet, seminarium och föreläsningar. I den här evenemangskalendern hittar du alla kommande svenskspråkiga evenemang. Vi ordnar även verksamhet på finska.

Bekanta dig även med resten av verksamheten som är riktad till anhöriga som olika grupper och anhörigcafé.

Januari

Februari

Nätgrupp för anhöriga i hela landet

Tid: Start 24.2. kl 18-20
Plats: online via Zoom

Nätgrupp i samarbete med Svenska Österbottens anhörigförening SÖAF. Målgruppen är anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Du kan t.ex. vara partner, förälder, barn eller syskon till någon med psykisk ohälsa. Målsättningen är att erbjuda kamratstöd och vi skräddarsyr programmet och diskussionerna efter de behov som finns i gruppen. Målet är att stärka de anhöriga, hitta verktyg för att klara sig i vardagen och uppmuntra den anhöriga att ta hand om de egna behoven.
Gruppen träffas via zoom en gång i månaden; 24.2, 24.3, 21.4, 26.5 och 23.6 kl. 18-19:30 och det är möjligt att komma med i gruppen när som helst. Max antal är 12 deltagare så därför önskar vi förhandsanmälan. Vi skickar en länk till zoom- möte senast några timmar innan gruppträffarna.

Mars

Föreläsning om stresshantering och sömn

Tid: Måndag 22.3  kl. 18:30- 20:00
Plats:  FÖRELÄSNINGEN ORDNAS PÅ DISTANS!

Friskvårdskonsult Johnny Granholm berättar om vad som händer i hjärnan och kroppen vid stress, vad det är som skapar stress, varför vi reagerar olika på stress och hur vi skall orka med vardagen i en föränderlig värld. Under tillfället gås också igenom vad som händer i kroppen när vi sover, vad som händer i kroppen om vi inte sover samt hur mycket vi behöver sova. Det tas även upp tips om hur vi kan föräbttra vår sömnkvalitet. Under förleäsningen gås också igenom övningar för att minska på stress, dessa övningar har Johnny sedan 2010 lärt ut till tusentals personer. Föreläsningen är ett samarbete med  Svenska Österbottens anhörigförening SÖAF, Kristinestads medborgarinstitut och psykosociala föreningen Primula och den kostar 10 euro.

Anmälan via länken nedan, mera information kommer senare fråm MI i Kristinestad!

Hur stöda min familjemedlem? – Temakväll för föräldrar till ungdomar och unga vuxna med psykisk ohälsa 

Tid: Onsdag 31.3 kl. 18-20
Plats: Via zoom, länk kommer till e-posten

Verksamhetsledaren för FinFami Nyland, psykoterapeut Leif Berg berättar om hur man kan bemöta sin ungdom som mår psykiskt dåligt men också om hur man kan beakta sitt eget mående som anhörig. När en anhörig insjuknar psykiskt väcks många frågor, också om vad man vågar fråga och i vilket skede man vågar diskutera vad med den insjuknade. Rehabiliteringen tar tid, och det är utmanande för de anhöriga att förstå den psykiska funktionsnedsättningen och hitta fungerande sätt att prata med den insjuknade om sin oro. Temakvällen är ett samarbete med Svenska Österbottens Anhörigförening, FinFami Nyland och FinFami Österbotten. Vi riktar oss till föräldrar, inte professionella denna gång och under kvällen finns möjlighet att diskutera och ställa frågor till Leif Berg. Max 20 deltagare och var och en bestämmer själv hur aktivt man önskar delta i diskussionen.

April

ABC nätkurs för anhöriga till personer med psykisk ohälsa

Tid: 13.4, 20.4 och 4.4 via kl. 17:30-19:30
Plats: Via Zoom, du får en länk till din e-post före varje träff.

En närståendes insjuknande väcker många frågor och starka känslor. Livet förändras och den egna orken sätts på prov. Framtiden skrämmer och det kan vara svårt att hantera allt som sjukdomen för med sig.

ABC- kursen är tänkt för anhöriga vars närstående insjuknat för mindre än två år sedan. Också de som varit anhöriga en längre tid är välkomna, om de känner ett behov av mera information och bearbetning i gruppform.

Kursen består av tre träffar med givna teman så som reaktioner hos de anhöriga, vårdkedjan, socialskyddet, verktyg att klara vardagen och tips om hur den anhöriga skall ta hand om sig själv för att orka.

Verksamhetsledare Leena Pakkanen och anhörigrådgivarna Tanja Jakobsson och Katrin Björklund fungerar som ledare för kursen och vid behov medverkar en psykiatrisk sjukskötare vid ett av tillfällena.

Föreläsning om panikångest

Tid: Onsdag 21.4 kl. 18-20
Plats: Via Zoom

Socionom (högre YH) Nanette Westergård föreläser om fakta kring panikångest och hon berättar också om sina egna erfarenheter av hur det är att leva med panikångest. Föreläsningen är ett samarbete mellan Svenska Österbottens anhörigförening SÖAF och den ordnas via zoom. 

Föreningens fest för att fira det nya året – avbokad

Tid: Torsdag 22.4 kl. 16:30-
Plats: Restaurang Panorama i Vasa och Vasa stads teater

Säsongsavslutningen blev januarifest och januarifesten sköts fram till april. Nu hoppas vi att coronasituationen lugnat sig så vi kan förverkliga festen. Vi inleder kvällen med att äta vid restaurang Panorama kl.16.30 därefter förflyttar vi oss till Vasa stadsteater för att se musikalen The Sound of Music kl. 19. Både i restaurangen och på teatern kan man garantera säkerhetsavstånd för alla deltagare. Festens egen andel är 32€. Bindande anmälningar, möjliga matallergier och menyval meddelas senast 1.4 till 044 0334 280/ [email protected]

Menyalternativ:

Meny 1

Förrätt: Räksmörgås.
Huvudrätt: Stekt lax med hollandaise-sås, rostad potatis & rotfrukter.
Efterrätt: Maxmokaka, gammaldags vaniljglass och färska bär med kaffe

Meny 2

Förrätt: Soppa på rökt renkött.
Huvudrätt: Oxbringa, rödvinssås, rostad potatis & rotfrukter.
Efterrätt: Maxmokaka, gammaldags vaniljglass och färska bär med kaffe.

föreningens stadgeenliga årsmöte

Tid: Tisdagen den 27.4 kl. 19.00
Plats: På distans via Teams.

Föreningens stadgeenliga möte hålls den 27.4. På grund av coronan så håller vi mötet på distans. Alla som har anmält sig får en länk till mötet före mötets början.

Vi önskar att du meddelar om ditt deltagande senast 25.4. Möteskallelsen och föredragningslistan skickas i början av april till alla medlemmar.

Mera information: [email protected] eller 044 2000 742

 

Föreläsning om ångesthantering

Tid: Tisdag 27.4 kl. 18-20
Plats: Algården i Jakobstad och online via Zoom

Hur kan man hantera ånget och hjälpa någon annan att hantera ångest? Linda Fagerudd föreläser om detta under temakvällen! I samband med anmälan finns det en möjlighet att på förhand ställa frågor som man vill få svar på under föreläsningen. Följ med information närmare evenamanget ifall vi har en möjlighet att låte en liten grupp delta i föreläsningen på plats.

Uppfriskande utfärd till Molnträsket

Tid: 28.4 kl. 16:30-
Plats: Molnträsket i Vasa

Vi samlas vid parkeringen kl.16.30 varifrån vi siktar mot den grillplats som ligger ca en kilometer från parkeringen. Föreningen bjuder på korv, sallad och sugrörssaft, om du vill njuta av kaffe/te så ta med det i en egen termosflaska. Vi tar med engångsmuggar, mjölk och socker. Efter grillningen blir det lite pausgymnastik och möjlighet att bekanta sig med den uppvaknande naturen. Anmälan till Marja senast 26.4 till 044-0334 280/ [email protected]

Maj

Juni

Pin It on Pinterest