Evenemang

FinFami Österbotten rf stöder med sin verksamhet anhörigas välmående bl.a. genom att ordna olika evenemang, rekreationsverksamhet, seminarier och föreläsningar. I den här evenemangskalendern hittar du alla kommande svenskspråkiga evenemang. Vi ordnar även verksamhet på finska.

Datumen för grupper och anhörigcafé hittar du i listan för mera information gå in på sidorna för grupper och anhörigcafé.

Juli

Augusti

September

Kurs: Psykiska första hjälpen 1

Tid: Lördag 3.9 kl. 10-16.30, torsdagar 8.9 & 15.9 kl. 17
Var: Kontoret i Vasa ifall annat inte meddelas

Psykiska första hjälpen 1 hjälper dig att förstå vad psykisk hälsa är och hur man tar hand om den bättre. Under kurser går man igenom fölljande teman:

Psykisk hälsa som del av hälsa och välbefinnande
Känslokompetens
Livets många kriser
Människorelationer och växelverkan
Livshantering

Licensavgifter för kursen är 40€, men föreningen står för kostnaden i vissa fall kontakta någon av kursledarna för mera information. Kursen består av 14h närunderisning och intyg fås efter utförd kurs. Som utbildare fungerar Leena Pakkanen och Katrin Björklund.

föreläsning om medberoende

Tid: Onsdag 7.9, kl. 15-17
Var: Teams

Alla relationer innebär en viss grad av personlig uppoffring och kräver kompromisser. I vissa relationer blir den här dynamiken kännetecknande för relationen och den ena parten jobbar hårt för att möta den andras krav och behov. Det här tillståndet kallas för medberoende och är mentalt påfrestande. Medberoende kan uppstå i alla relationer, men är vanligare i relationer där det finns psykisk ohälsa eller rusmedelsbruk.

I den här kostadsfria tillställningen kommer handledaren för gruppverksamheten och Ninni verksamheten vid USM r.f. Lina Ulfsdotter och erfarenhetsexpert Michaela Lampinen att berätta om ämnet. Föreläsningen ordnas som samarbete mellan FinFami Österbotten och Mielle ry.

 

Oktober

familjedynamik och psykisk hälsa när en ung person skadar sig själv

Tid: Onsdag 12.10 kl. 18-20
Var: Vasa Medborgarinstitut Alma och på distans

Då en ung person i familjen använder självskadebeteende i ett försök att bearbeta sina känslor och upplevelser, kan det kännas svårt för andra familjemedlemmar att veta hur de kan tala om saken. I den här föreläsningen behandlar vi olika typer av dynamik inom familjen. Vissa av dem är mer associerade med självskadebeteende än andra är. Vi bekantar oss också med sätt på vilka familjemedlemmar kan tala om självskadebeteende med den unga personen för att hjälpa och stödja hen.

Föreläsningen ordnas som hybrid på plats vid MI i Vasa och via Teams. Du kan också delta på distans vid Algården i Jakobstad (kontakta Katrin för mera information om att delta vid Algården).

Som föreläsare är Camilla Pitkänen, sjukskötare och familjeterapeut. Evenemanget är kostnadsfritt och anmälan är via Alma.

må bra veckoslut på alskat

Tid:Lördag 15.10 kl. 9.30 till söndag 16.10 kl. 14.30
Var: Alskathemmet, Munkgrundsvägen 12, 65760 Iskmo

Behöver du tid för dig själv? Då det finns psykisk ohälsa inom familjen kan stressnivåerna vara höga och det blir svårt att hålla fast vid goda vanor och utmanande att ta hand om sig själv.

Vid Må Bra veckoslutet erbjuder FinFami Österbotten rf och Vasa kyrkliga samfällighet en chans till att blicka inåt, skapa sinnesfrid och spendera tid med andra i liknande livssituationer. För att assistera dig har vi en hel del program, men du får själv besluta vad du önskar delta i.

Under Må Bra veckoslutet närvarar korttidsterapeut och yogalärare Ulrika Fagernäs, som berättar om vagusnerven och hur du kan hantera dina stressnivåer genom att reglera den. Från FinFami närvarar anhörigrådgivaren Christina Sjöström, som tillämpar kunskap från sin doktorsavhandling om C. G. Jung för att ge dig verktyg för kreativ självreflektion. Christina leder också yoga-, andnings- och avslappningsövningar (hon är utbildad yogalärare). Från Vasa kyrkliga samfällighet närvarar Siv Jern, som leder morgonandakt.

Programmet i sin helhet skickas till deltagarna före veckoslutet.

Evenemanget är öppet för alla anhöriga till personer med psykisk ohälsa och/eller missbruk oberoende av om det är diagnoserat, eller inte. Veckoslutet arrangeras med understöd från Aktiastiftelsen i Vasa.

Självandelen för veckoslutet är € 20. I priset ingår frukost, lunch och kaffe båda dagarna, middag och kvällste på lördag och allt program inklusive material. För mer information kontakta Christina.

Varmt välkommen med!

förenings årsfest: kryssning till umeå

Tid:Lördag 29.10 kl. 9-22
Var: Wasaline, Aurora Botnia

Föreningens årsfest 2022 är en kryssning ombord Aurora Botnia, som ordnas i samarbete med SÖAF r.f. Båten avgår kl. 9 och vi börjar färden med en gemensam frukost. Efter det samals vi i fartygets mötesutrymmen där FinFamis ungdomsarbetare ordnar aktiviteter för trevlig samvaro.

I Umeå möts vi av en buss och du kan välja om du åker till Ikea eller centrum. Vi åker buss tillbaka till hamnen och på hemvägen får vi ta del av allt gott som Skärgårdsbordet bjuder på. Efter middagen har du egen tid och kan ta dig en sväng runt fartyget eller lyssna på musik av Tobias Granbacka Trio, som spelar ombord. Vi anländer tillbaka i Vasa kl. 22.

Föreningarna ordnar busstransport till och från båten. Bussen far från Karleby busstation kl. 06.10. Den stannar vi Neste Edsevö kl. 06.35, vid Tesses cafe kl. 07.25 och vid Vasa stadshus kl. 07.45. Bussen stannar på samma ställen på vägen hem.

Självandelen för FinFami Österbotten och SÖAF medlemmar är 60 euro.

November

Ett gott liv med psykisk ohälsa i Kronoby

Tid: Tisdag 22.11 kl. 18-20
Var: Samlingshuset i Kronoby, Kronobyvägen 4
Visa på kartan
.
När ens liv påverkas av egen eller andras psykiska ohälsa är det ofta svårt att hitta det goda i livet… Så hur gör man? Vad kan det vara?
.

Det hoppas vi få fundera på tillsammans under en kväll där familjeterapeut Ann-Maj Heinonen-Wenelius och erfarenhetsexpert Pamela Lundberg kommer tala. Tobias Elfving kommer medverka med musik.

.
Talturer under kvällen:
Ann-Maj Heinonen-Wenelius: Hälsa och välmående trots psykiska utmaningar
Pamela Lundberg: Att skapa ett liv värt att leva
.
Kvällen kräver ingen förhandsanmälning och det kommer finnas en enkel kaffeservering.
Vid frågor kontakta Katrin: tel. 044 7634 101 eller [email protected]

Appar, spel och nät(kon)troll: stöd ditt barn i den digitala världen

Tid: Onsdag 24.11.22 kl. 17.30-20.30
Var: Ritz i Vasa
Undrar du om ditt barn fått snuskiga meddelanden via sociala medier? Undrar du vad du ska göra om ditt barn spelar spel som du har förbjudit och känner alla trick bättre än du? Borde du titta igenom ditt barns telefon om du är orolig? Och hur ska man tänka runt tonåringar och deras användning av digitala medier? Tänk om man själv inte är ett dugg intresserad av spel och sociala medier – är man en dålig förälder då?
Under den här föräldrakvällen kommer Tanja Rönnberg ansvarig för Barnens internet vid Rädda Barnen på Åland och Annukka Såltin från Pelituki att lyfta fram sådana här frågor – frågor som föräldrar ofta grubblar över. Barn i olika åldrar behöver olika regler och som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga så att alla känner sig trygga. Det här evenemanget ger dig praktiska tips, information och material som du kan dra nytta av i din familj då spel, telefonen och appar diskuteras.
Under kvällen kommer Louise Mannil från Luckans stödchat Ärligt talat att berätta om var och hur unga personer kan få stöd via digitala tjänster. Nathalie Wingren från Brottsofferjouren informerar om tjänsterna som Brottsofferjouren erbjuder och hur de kan hjälpa om det händer något brottsligt på nätet, hur man agerar vid misstanke och hur rättprocessen kan se ut.
En avgiftsfri kväll för föräldrar som ordnas i samarbete med Pelitutki, Folkhälsan, Luckan Unginfo, Brottsofferjouren, Barnavårdsföreningen, Kriscentret Valo och Svenska Folkskolans Vänner. Vi bjuder på kaffe och bulle!

December

Hybridtemakväll om ätstörning 

Tid: Torsdag 1.12 kl.18-20
Var: Vid Algården i Jakobstad och via Teams

Verksamhetsledaren för Fredrikakliniken Rasmus Isomaa och erfarenhetsexpert Michaela Relander kommer prata om hur ätstörning påverkar hela familjen.

Kvällen ordnas som ett samarbete med Syömishäiriöliitto – SYLI ry och Psykosociala föreningen Contact rf

julgröt

Tid: Onsdag 14.12 kl. 12-15
Var: Vardagsrummet på kontoret i Vasa

Vi bjuder på julgröt, pepparkakor och allmänt julmys på kontoret i Vasa. Kom med!

glöggfest i Karleby

Tid: Onsdag 14.12 kl. 16-18
Var: Kontoret i Karleby, Långbrogatan 1-3 A vån. 3

Vi bjuder på glögg och något tilltugg samt lättsamt program och fri samvaro. Välkommen att inleda julfirande tillsammans med oss!

Pin It on Pinterest