Den prestigefyllda lyckomätningen görs varje år av ”World Happiness Report” och för femte året i rad blev Finland utsätt till världens lyckligaste land. En titel som för många Finländare är stolta över och kan tala om för till turistvänner man träffar på utlandssemestern, eller kollegor som kommer på besök från andra länder. Men det finns även en stor grupp som inte förstår hur det kunde bli vårt land som vinner titeln år efter år. Hur kan ett land där självmordsstatistiken är en av de högsta i världen vinna? Eller ett land där hälften av alla finska medborgare berörs direkt ut av psykisk ohälsa på något sätt under sitt liv. I dagens läge kämpar även Finland med en växande siffra när det kommer till anhöriga till personer som lider av psykisk ohälsa och 400 000 tusen finländare tar hand om en eller flera anhöriga som insjuknat. När en person insjuknar riskerar även 46% av de anhöriga att själv insjukna i psykisk ohälsa (Finfami Österbotten rf – hemsida). Hur kan då ett land som blivit stämplat som det lyckligaste i världen få en sådan titel trots en statistik som visar på motsatsen. I mätningen deltar 156 länder, av dessa är vi högst upp trots att så många av oss lever i skuggan av lyckan. Vilka kriterier som måste fyllas för att få denna prestigefyllda titel är exempelvis levnadsstandard, friska levnadsår och friheten till att göra egna livsval. De ovanstående stämmer nog korrekt in på Finland, men är verkligen lycka rätt ordval.

Kristian Wahlbeck, som jobbar för MIELI ry som en expert inom psykisk ohälsa har i en intervju för Yle svarat på att det inte finns några säkra svar på varför just Finland ligger så högt upp på listan för självmord och psykisk ohälsa. Men att detta är ett enormt problem är ett faktum.  Anledningar till att Finland rankas högt är då kriterier som exempelvis ekonomiska- eller sociala problem. Kriterier som även fick oss Finländare att vinna ett pris för att vara lyckligaste folkslaget. En vinst som i sin helhet är ord mot ord (Svenska yle artikel -Kristian Wahlbeck).

Psykisk ohälsa syns ofta inte utåt, den är i många fall dold och något som drabbade bär på i sin ensamhet. Att bo i ett land som innefattar de lyckligaste människorna sätter en press på oss. Vad som förväntas av oss och hur vi ska uppfylla det som nu resten av världen ser oss som. Men sanningen kan sägas vara att vi egentligen är ett folkslag som försöker hålla oss på ytan.

 

Cilla Regnell, socionomstuderande

 

Källhänvisning:

Självmordsfrekvensen har slutat sjunka i Finland – “Alla självmord kan förebyggas och bör undvikas”

 Svenska yle artikel – Kristian Wahlbeck

 

 

 

Pin It on Pinterest