Psykisk ohälsa förekommer i många olika former. Genom att lära sig mer om psykisk ohälsa, kan det underlätta förståelsen både hos den drabbade och hos de anhöriga. Denna infotext handlar om tvångssyndrom, även kallat OCD (obsessive-compulsive disorder). Tvångssyndrom är ett psykiatriskt tillstånd och hör till gruppen ångeststörningar. Ångeststörningar kännetecknas av rädsla, panik och ångest, medan tvångssyndrom ytterligare handlar om tvångsmässiga idéer och vanor som begränsar livet. Ångesten visar sig genom tvångstankar och tvångshandlingar, med andra ord obsessioner och kompulsioner. Tvångstankarna innebär återkommande och påträngande tankar som känns obehagliga och främmande. Tvångshandlingarna däremot, innebär tvångsmässigt och upprepat beteende till följd av att förhindra och bota ångesten som är förknippad med tvångstankarna. Det är viktigt att notera att det inte handlar om tvångssyndrom om du upprepat kontrollerar att nycklarna är med, om spisen är avslagen eller om du håller ordning och reda i hemmet. Sådant beteende är helt vanligt, de flesta har tvångsmässiga idéer eller vanor ibland. Det är först när det börjar hindra en från att leva livet som det bör tas på allvar (Mieli, 2021). 

Beteendet hos en person med tvångssyndrom kännetecknas till exempel genom att personen har rädsla för smuts eller smitta, eller tvångsmässigt tvivel och symmetriberoende. Även kontrolltvång och tvättvång hör till vanligt förekommande beteenden och tankar. Kontrolltvånget innebär att personen kan kontrollera tiotals gånger att kaffekokaren verkligen är avstängd, medan tvättvång innebär att personen kan hålla på och tvätta händerna i flera timmar. Det som alla kännetecknen har gemensamt är att de är komplicerade ritualer som ska utföras i en viss ordning för att bota ångesten. Personen med tvångssyndrom har en tro om att något ont kommer att hända om den inte utför tvångshandlingarna (Mieli, 2021). 

Tvångssyndrom kan behandlas både med psykoterapi och läkemedel (Mieli, 2021). Som förstahandsalternativ, erbjuds kognitiv beteendeterapi (KBT) för vuxna med tvångssyndrom. Detta har visat sig vara en effektiv form av behandling. När det gäller barn och unga, är det viktigt att få en bred kartläggning på symptom, funktionspåverkan och stressorer, för att behandlingen ska kunna vara framgångsrik. Det första steget i behandlingen är att familjen (barnet/ungdomen och vårdnadshavare) får information om barnets tillstånd och individuella råd om vad de kan göra själv. Efter ett par veckor ska tillståndet återigen utvärderas och en plan för aktiv uppföljning ska skapas. Barnets/ungdomens behov ska tillgodoses genom grundläggande faktorer såsom lämplig mängd sömn, mat och fysisk aktivitet. Denna form av behandling rekommenderas främst för att upphöra tvångssyndromet, men som tidigare nämnt, används även läkemedelsbehandling. Läkemedelsbehandlingen är en del av den multimodala behandlingen, vilket innebär att fysiologiska, medicinska, psykologiska och sociala insatser erbjuds. Det har visat sig att läkemedelsbehandlingen har god effekt på balansen mellan nytta och risk (Läkemedelsverket, 2016). 

Kognitiv beteendeterapi är bland mest effektiva behandlingsmetoderna för tvångssyndrom, men eftersom väntetiderna idag kan vara väldigt långa, har man infört Internet-KBT för barn och unga. Internet-KBT innebär internetförmedlad kognitiv beteendeterapi. Enligt forskning har internet-KBT lika stor effekt på att minska tvångssyndrom symptom som traditionell KBT. Orsaken är bland annat att det är lättare att nå ut till fler barn och unga som behöver hjälp. Detta är enligt forskningen, ett bra första steg av behandling av tvångssyndrom (Lindberg, F., 2021). 

Något som ännu är väsentligt att tillägga är att oavsett ålder så har alla patienter möjlighet att påverka sin vård. Ju äldre barnet är, ju viktigare är det att hen får vara delaktig i vården. Den unga bör även få information som är anpassad till sin ålder och mognad (1177, 2021). 

Det är inte heller helt ovanligt att ha tvångssyndrom – ca 3 procent av människorna lider av det. Tvångssyndrom framträder oftast för första gången före puberteten eller i tidig vuxenålder. Orsaken bakom tvångssyndrom är enligt forskning bland annat ärftliga faktorer. Dessa har inverkan på uppkomsten av tvångssyndrom, medan yttre faktorer också är associerade med att symptomen bryter ut eller förstärks (Mieli, 2021). 

Kort sammanfattat är tvångssyndrom ett psykiatriskt tillstånd, då man på grund av ångest har tvångstankar och tvångshandlingar. Detta leder till ett begränsat liv och psykisk ohälsa. Genom kognitiv beteendeterapi, på plats eller på distans, och läkemedelsbehandling, kan man bli av med tvångstankarna och beteenden. Behandlingen är ofta multimodal och har visat sig vara rätt så effektiv. Tvångssyndrom är även rätt så vanligt, och man behöver inte känna skam över sina symptom. 

 

Veera Moilanen, utvecklingspsykologsstuderande 

 

Referenser: 

  1. 1177. (3 augusti, 2021). OCD-Tvångssyndrom hos barn och tonåringar. https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/angest/ocd–tvangssyndrom-hos-barn-och-tonaringar/

Lindberg, F. (12 maj, 2021). Internet-KBT effektiv mot tvångssyndrom hos barn och unga. Karolinska Institutet. https://nyheter.ki.se/internet-kbt-effektivt-mot-tvangssyndrom-hos-barn-och-unga  

Läkemedelsverket. (8 december, 2016). Läkemedel vid depression, ångestsyndrom och tvångssyndrom hos barn och vuxna – behandlingsrekommendation. Läkemedelsverket. https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/sok-behandlingsrekommendationer/lakemedel-vid-depression-angestsyndrom-och-tvangssyndrom-hos-barn-och-vuxna—behandlingsrekommendation  

Mieli. (29 juli, 2021). Tvångssyndrom (OCD). https://mieli.fi/sv/psykisk-ohalsa/tvangssyndrom/  

Pin It on Pinterest