Depression är en lömsk sjukdom som smyger sakta in på så att du till och med inte hinner reagera. Depressionen börjar påverka ditt liv på ett omfattande plan.  Sjukdomen kan förändra saker i ditt liv på ett drastiskt sätt.

Jag var en glad, social, och ivrig person. Sen blev jag deprimerad.

Jag tyckte väldigt mycket om olika högtider. Julen var absolut en favorit högtid för mig, tills det blev en av mina värsta monster.

Vanligtvis när man tänker på olika högtider förknippar man dem med olika tankar och förväntningar. Det första man exempelvis kanske tänker på när man tänker på julen är att det är en lugn och varm högtid som spenderas med ens närmaste. Alla är glada och på gott humör.

Jag var en julmänniska i kropp och själ. På julaftons morgonen stiger man upp tidigt för att följa programmet: Joulupukin kuumalinja, Snögubben var också ett program som skulle ses årligen. Julhälsningar skickas på löpande band åt alla nära och kära. Man äter julmat tills man är övermätt och inte klarar av att röra sig mer. På kvällen öppnar man sina egna paket med spänning, men man är lika spänd för reaktionerna av andra när de får se vad man skaffat dem. Benjamin Syrsas julhälsning är också en obligatorisk del av kvällen. Man har verkligen en lugn, varm och glädjefull känsla.

Sen kom depressionen och ångesten med i bilden och plötsligt förändrades allt. Bara känslan av en glad, och varm jul gav mig ångest. Ångesten resulterade i utbrott och jag var irriterad konstant.  Julen skulle bara presteras. Jag kommer verkligen inte stiga upp ur sängen för att se på, Joulupukin kuumalinja eller Snögubben. Det fanns inga tecken på någon glädje, utan bara ångest.  Jag fick ångest och panik när jag fick första julklappspaketet i handen och när jag märker att köparen stannar och väntar att jag skall öppna paketet. Hen skulle ha vilja se min reaktion. Jag kände bara prestationsångest och reaktionen blev bara arga skrik. Jag skulle verkligen inte öppna några paket om någon satt och såg på. Det gjorde jag inte heller. Jag öppnade paketen först när jag var ensam hemma.   Jag mådde så dåligt att jag började hata julen. Julen var förstörd och blev ett monster jag var rädd för.

Alla högtider och glada evenemang blev ångestfyllda monster för mig. De var så laddade med förväntningar att jag kände att de skulle presteras.  När jag äntligen lyckades berätta för mina närmaste hur mycket ångest vissa situationer skapade för mig så försökte de göra sitt bästa för att minska de förväntningar som fanns. Jag behövde inte prestera mera. Efter årens gång började depressionen lätta, rädslan och ångesten inför högtider började också försvinna. Jag kunde börja njuta av högtider på nytt.

Julen kan vara en svår tid både för den insjuknade och dennas anhöriga. Depressionen påverkar så gott som allt, också de saker man njutit av.  De tar på krafterna. Bara tanken att nu borde man vara glad och fira tar ens krafter.  Om din närstående mår dåligt försök att inte kräva för mycket. Låt hen delta på de resurser hen har. Du som anhörig skall också komma ihåg att fast din närstående på grund av sjukdom inte skulle ha någon julkänsla så har du rätt att ha det och rätt att fira jul.

Fridfull jul åt er alla!

Pin It on Pinterest