KUL FÖR UNGA-KURS 5.3-8.3.2020

KUL FÖR UNGA-KURS i himos 5.3-8.3.2020

I samarbete med Psykosociala förbundet, USM.rf och FinFami Österbotten, ordnades en kul för unga-kurs som var riktat åt unga anhöriga som har någon i familjen med psykisk ohälsa- och/eller missbrukarproblematik.

5.3 drog vi iväg från Vasa busstation mot Särkijärvis lägergård. Resan tog några timmar, men som tur fick vi hemlagad pizza när vi kom fram. Mätta och belåtna tog vi en snabb namnrunda med ungdomarna och ledarna samt en genomgång av reglerna.

Fredag och lördag fick vi njuta av det fina vädret och spenderade flera timmar ute i Himos skidbackar, de som inte hade erfarenhet av att åka slalom förr, fick delta i skidskola den första dagen.

Under dessa dagar hade vi även kvällsprogram. FinFami hade ansvar över fredagens kvällsprogram, och eftersom kursens tema var ”våga ta hand om dig själv” hade vi valt att fokusera på temat självkänsla. Temat självkänsla kändes aktuellt eftersom det inte är ovanligt att ungdomar som lever i en familj med psykisk ohälsa och/eller missbruk ofta har längre självkänsla. Genom vår workshop ville vi påminna alla ungdomar om att de är värdefulla och stärka deras självkänsla. Alla har rätt att må bra fastän ens anhöriga inte skulle göra det. Med workshopen ville vi även ge ungdomarna verktyg till att hantera negativa tankar och svåra situationer i vardagen. Vi hoppas att ungdomarna lärde sig någonting av workshopen och att de kommer ihåg att de är värdefulla oavsett vad!

Sista kvällen avslutades med bastu, sim i vaken, workshop dragen av mentala tränare Rolli Snellman och karaoke. Ungdomarna har som tradition att vaka hela sista natten, vi hoppas kursen ordnas nästa år igen, så ni som undrar hur det gick får ta reda på det där. ?

Vi på FinFami anser att kurser/händelser som ordnas för unga som lever i familj där det finns psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik är väldigt viktiga. 25% av de unga lever i en familj med psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik, men det är inte ovanligt att ungdomen känner sig ensam i sin situation. Genom att bryta stigman kring detta ämne så får de unga mera vetskap om att det finns andra i liknande situationer, inget som händer är den ungas fel och ni är absolut inte ensamma.

Vi på FinFamis ungdomsverksamhet finns till för er som känner ni har det svårt där hemma, på vilket sätt som helst. Ni kan kontakta oss via email eller telefonnummer som finns här på vår hemsida.

Tusen tack till alla som deltog i kursen och ett stort tack till alla ungdomar som delade med sig om hur vi kan utveckla verksamheten inom detta område! ?

Sandra Johansson, ungdomskoordinator

Tanja Jakobsson, Projektarbetare

Katrin Björklund, Anhörigkoordinator

Pin It on Pinterest